Webwinkel Mooi Huidspecialist
Anbos
Facebook Linkedin

Wat is acné?

Acné is een veelvoorkomende huidaandoening waarbij een ontsteking ontstaat van de talgklierfollikel. Acné ontstaat vaak in de puberteit, maar ook op latere leeftijd kan acné ontstaan. Onder invloed van hormonen(androgene) wordt er meer talg aangemaakt en vergroten de talgklieren zich in het gelaat, op de rug en op de borst. Door toenemende huidverhoorning van de uitvoergang van de talgklier, raakt de talgklier verstopt waardoor onderhuids een comedo ontstaat (zwart puntje).

Hoe kan acne behandeld worden?

Met regelmatig reinigende en kalmerende acné-behandelingen kan een goede verbetering verkregen worden. Deze behandelingen zijn erop gericht de huid diep te reinigen, de hoornlaag te verdunnen, en bacteriën te doden. Aan de belangrijkste oorzaak, de verhoogde hormoonspiegel, kunnen we helaas niets doen. Dit kan alleen een arts met medicatie. Geef uw huid de tijd om aan de behandelingen en aan de producten te wennen. Bij regelmatige verzorging kan pas na 6 tot 8 weken verbetering worden waargenomen. Wat er eerder te zien zal zijn is mooi meegenomen. De totale behandelingskuur kan variëren van 2 tot 9 maanden. De behandelfrequentie neemt in de loop van de tijd af, maar in het begin wordt er om de twee weken behandeld. Tijdens en na de behandelingen geeft de huidspecialiste adviezen. Ze zijn bedoeld ter ondersteuning van de behandeling of ter voorkoming van de herhaling van de kalchten.

Diepte-reiniging

Een intensieve behandeling waarbij het zwaartepunt ligt op het grondig reinigen van de huid en het verwijderen van comedonen en pustels. Afhankelijk van de soort acné en eventueel gebruik van medicatie.

Chemische peeling

De huid wordt behandeld met een glycolzuurpeeling waarbij de sterkte van de chemische peeling afhankelijk is van de ernst van de acné. Glycolzuur is de kleinste molecuul fruitzuur en dringt daardoor het diepst in de huid. De zuren lossen de tussencelstof van de hoornlaag (bovenste laagje van de huid) op, waardoor een versnelde afschilfering ontstaat.

Kruiden-peeling

Deze peeling bestaat uit zuiver natuurlijke bestanddelen. Deze peeling dient voornamelijk om de algemene toestand van de huid te verbeteren. De peeling heeft een antibacteriële werking, kalmeert de huid, versnelt de genezing, verkleint de poriën, stimuleert de doorbloeding.

De invloed van zonlicht op acné

Veel acnépatienten zullen ervaren dat zonlicht hun puistjes doet uitdrogen, waarna de klachten zullen verminderen. Het effect hiervan is echter van korte duur. Het is waar dat UV-stralen puistjes uitdroogt. Het zal de huid aanzetten tot het verhogen van de talgproductie om zichzelf te beschermen. Tevens zal de huid onder invloed van zonlicht meer cellen vast gaan houden, zodat de schadelijke stralen minder intensief kunnen doordringen. Het is daarom dus niet verstandig uitgebreid te zonnen(banken), want dat zal op den duur de acné verergeren.

Waarom kan men op latere leeftijd opeens last van puistjes krijgen?

Net als de huid van een tiener staat ook de volwassen huid onder invloed van hormoonschommelingen, een veranderd leefpatroon en stress. Dus is het eigenlijk heel gewoon dat een huid op latere leeftijd eveneens puistjes kan vertonen, ook als u er vroeger nooit last van heeft gehad. De mate van acné in de puberteit zegt in principe niets over dit verloop. Daarbij kunnen langdurige stress, medicijnen en zwangerschap een rol spelen bij het ontstaan op latere leeftijd.

De behandelingen van acné kunnen op doorverwijzing van een huisarts of dermatoloog worden vergoed. Raadpleeg uw polis over de aard van de vergoeding.